Forskningsprojekt
Om vår forskning
Syntolkning är ett nytt och växande forskningsområde. För tio-tolv år sedan år sedan har det inte funnits någon forskning om ämnet i Sverige eller Skandinavien. 2010 har vi börjat arrangera seminariedagar om syntolkning och har sedan dess byggt upp ett tvärvetenskapligt nätverk av forskare från olika discipliner och externa samverkanspartners.
Forskningen behövs eftersom den säkrar och förbättrar kvaliteten av syntolkning, kan användas i syntolkutbildning och blir till nytta för brukaren. Dessutom uppmärksammas syntolkning och dess samhällsrelevans.
"Syntolkning är en krävande och kreativ uppgift. Det behövs flera forskningsfält för att belysa ett så komplext ämne. Man måste kombinera forskningsmetoder och ha flera källor och ingångar. En viktig del är att ta användare till hjälp som får bedöma olika alternativ utifrån förståelsen och upplevelsen. I dag har vår forskargrupp gjort ett flertal studier. Vi har analyserat både produktion och reception av syntolkning, d.v.s. hur syntolkar gör och hur syntolkningen tas emot av användare." - säger Jana Holsanova
Vår forskargrupp fokuserar på kognitiva aspekter av syntolkning och har en unik internationell ställning. Med våra kombinerade kompetenser och avancerade metoder kan vi exempelvis undersöka vad som händer i hjärnan när vi bearbetar information och segmenterar händelser – både vad gäller blinda och seende. Forskningen resulterar bland annat i riktlinjer kring hur syntolkning bör fungera så att den blir effektiv och gynnar användare.