Om syntolkning

Merparten av den information som vi dagligen bearbetar tas in via synen. Möjligheten att uppfatta visuella skeenden när man t.ex. tittar på en film är något som de flesta av oss tar för givet. Men för personer med synnedsättning och blindhet är inte detta möjligt. Syntolkning är ett sätt att öka tillgängligheten av visuella skeenden för personer med synnedsättning och blindhet. 

I Sverige idag finns cirka 120 000 synskadade som är i behov av syntolkning. Syntolkning är inte lika självklart som rampen för den rörelsehindrade, men medvetenheten och behovet växer.

Undervisning

Det finns en ettårig syntolksutbildning på Fellingsbro folkhögskola (Region Örebro Län). Kursansvarig är samverkanspartnern Lotta Lagerman. Mer info om utbildningen hittar du här: Syntolksutbildningen vid Fellingsbro folkhögskola (Länk, extern websida)

Syntolkning som forskningsämne ingår även som en del av kursen Kommunikation, kognition och tillgänglighet (KOGP15) som ges vid Filosofiska institutionen, Lunds Universitet.

Mer information om kursen kan du få i denna informationsfilm:

SYNTOLKNING: Jana står utomhus, framför en tegel- och stenvägg. Hon har halvlångt askblont hår med lugg i pannan och melerade glasögon. Jana bär en mönstrad röd-blå-vit klänning, blå kavaj och röda örhängen. Håret blåser i vinden. Bara halva kroppen syns. Filmen avslutas med Lunds universitets logga.

Riktlinjer

Idag finns internationella forskningsbaserade riktlinjer ADLAB (2014) som är resultat av EU projektet Digital TV for All (DT4All) och som formulerar rekommendationer för syntolkning och för syntolkningsmanus. Länk till ADLAB Audio Description Guideline (extern websida)

Om syntolkning och bildbeskrivning

Här kan du läsa mer om ämnena syntolkning och bildbeskrivning

Att studera syntolkning

Här kan du läsa mer om syntolkning som forskningsämne

Tidigare initiativ

Här kan du läsa mer om tidigare forskningssatsningar inom syntolkning

Sidansvarig: jana.holsanovalucs.luse | 2023-06-26