Om syntolkning och bildbeskrivning

Om syntolkning

Merparten av den information som vi dagligen bearbetar tas in via synen. Möjligheten att uppfatta visuella skeenden när man t.ex. tittar på en film är något som de flesta av oss tar för givet. Men för personer med synnedsättning och blindhet är inte detta möjligt. 

Syntolkning är ett sätt att öka tillgängligheten av visuella skeenden för personer med synnedsättning och blindhet. Syntolkning erbjuder användargruppen en mer detaljerat förståelse och en rikare upplevelse av audio-visuellt material. Syntolkens främsta uppgift är att beskriva det som syns men inte sägs eller uttrycks med ljud och musik. Syntolken ska välja ut visuell information som är viktig för att förstå handlingen (miljöer, föremål, händelser, människor, deras utseende, kläder, ansiktsuttryck, gester och kroppsrörelser) och uttrycka den språkligt. Beskrivningarna aktiverar inre mentala bilder och föreställningar, vilket gör det lättare att leva sig in i handlingen. Syntolken måste hela tiden bedöma vad som ska beskrivas, hur det ska beskrivas och när det ska beskrivas på ett sätt som tillgodoser behoven hos användargruppen. Syntolkningen kan ske direkt på plats, i kontakt med användare eller kan vara inspelad.

Bildbeskrivning är besläktad med syntolkning. Båda använder språket för att göra visuell information tillgänglig för personer med synnedsättning och blindhet. I båda fallen måste personen som tillgängliggör materialet välja ut visuell information som är viktig för att förstå innehållet utifrån ett konkret sammanhang. Denna person måste bedöma vad som ska beskrivas, hur det ska beskrivas och när/var det ska beskrivas. Dessutom måste båda vara insatta i ämnet och kontexten och ha kunskap om behoven hos den blinda och synskadade mottagaren. Medan begreppet syntolkning används i samband med audio-visuellt material med rörliga bilder, brukar beteckningen bildbeskrivning användas för språklig beskrivning av stillbilder av olika slag, oftast i anpassade läromedel, faktaböcker men även skönlitterära böcker. Dessutom kan även alternativ text (alt-text) användas. Alt-text är en kort skriftlig beskrivning av enskilda stillbilder för att tillgängliggöra bildinnehållet på webben. Alt-text kan läsas upp av skärmläsaren.

Sidansvarig: jana.holsanovalucs.luse | 2021-07-05