Att studera syntolkning
Forskning om syntolkning behövs eftersom den säkrar och förbättrar kvaliteten av syntolkning, kan användas i syntolksutbildning och blir till nytta för brukaren. Dessutom uppmärksammas syntolkning och dess samhällsrelevans.
Det behövs dock mycket mer forskning på området syntolkning, ur både produktions- och receptionsperspektiv. Vad gäller produktion av syntolkning behöver forskningen bl.a. fokusera på följande frågor: Hur förstår och bearbetar syntolkar samspelet mellan verbala, visuella och auditiva uttrycksmodaliteter i originalmaterialet? Hur väljer de relevant information som inte hörs men som behövs för förståelse av helheten? Vilka bedömningar gör de i frågan när och hur denna information ska syntolkas, i synnerhet när det är ont om tid? Hur beskriver seende syntolkar bilder och visuella scener för blinda användare? Vad gäller reception behöver bl.a. följande frågor besvaras: Hur tas syntolkningen emot av användare? Hur bidrar syntolkningen till användares förståelse och inlevelse? Hur förstår personer med synnedsättning och blindhet språkliga beskrivningar? Vilka beskrivningar föredrar de? Hur föreställer de sig miljöer, karaktärer, händelser? Vilka inre bilder skapar de?
Forskningen resulterar bland annat i riktlinjer kring hur syntolkning bör fungera så att den blir effektiv. En mer utvecklad syntolkning ger en större möjlighet till bättre inkludering i vardagslivet.
Forskning om syntolkning är både teoretiskt intressant och samhällsrelevant. Forskningen om syntolkning ger oss nya kunskaper om kopplingen mellan språk, tänkande och meningsskapande och kan berika modeller av kognition och kommunikation. Den berör frågan om hur vi tänker, hur vi tar in information via olika sinnen, hur vi översätter mellan olika sinnen, hur vi formulerar visuellt innehåll språkligt samt hur vi föreställer oss saker och händelser och skapar inre bilder. Forskningsresultaten kan dessutom direkt tillämpas i syntolkningspraktiken till att utbilda fler syntolkar och vidareutbilda erfarna syntolkar. Sist, och viktigast av allt, har forskningen om syntolkning direkta implikationer för användare. Den bidrar till att öka tillgänglighet för personer med synnedsättning och blindhet och möjliggör för dem att bättre förstå och uppleva omvärlden.